Search
Close this search box.

Capoeira je uključiva i zagovara različitost

Capoeira je vještina koja kombinira borilačke elemente, akrobatiku, ples i glazbu. Razvija motoričke sposobnosti, fleksibilnost, izdržljivost, koordinaciju i osjećaj za ritam. Upravo zbog svih tih elemenata, ona utječe na uravnotežen rast i razvoj djece, različite dobi i različitih mogućnosti.

U Amazonasu, od 2021. godine provodimo program capoeire za djecu s teškoćama – s poremećajem iz spektra autizma. Trenutno aktivnu grupu pohađa četvero djece u dobi od 10 do 14 godina, a treninzi se održavaju jednom tjedno – u prostoru naše udruge.

Kako izgleda jedan trening?

Riječima trenerice i voditeljice grupe Anđelke Pelinović (prof. kineziolog i kineziterapeut), trening uvijek počinje igrama za zagrijavanje koje potiču interakciju između polaznika. Potom se rade jednostavnija kretanja karakteristična za capoeiru, hodanje četveronoške, čučnjevi i slične vježbe. Takav tip vježbi, smatra Anđelka, dobra su priprema za zvijezde koje su dio capoeire i koje su naši polaznici već svladali. Osim samostalno, polaznici vježbaju i s individualnim asistentima. U paru rade različite kombinacije capoeira pokreta – udarce, izbjegavanje udaraca i sl.

Koja je uloga asistenata?

Kako bi treninzi capoeire bili što uspješniji i produktivniji, naši polaznici imaju individualnog asistenta ili asistenticu. To su naši volonteri Europskih snaga solidarnosti u Amazonasu. Oni dolaze iz različitih europskih zemalja pa se, osim asistencije u treningu, pruža mogućnost i da polaznici upoznaju različite osobe i kulture.

„Mogućnost da budem dio prve Amazonasove grupe za djecu s poremećajem iz spektra autizma za mene je bilo sjajno iskustvo. Kad mi je predloženo da se uključim u grupu kao asistent, bio sam oduševljen, ali i malo uplašen. Oduševljen zato što je to skroz novo iskustvo za mene i bio sam siguran da ću kroz njega usvojiti nova znanja i vještine. S druge strane, malo me bilo strah jer nisam prije toga radio s djecom iz spektra autizma.“

Francesco Paoli iz Italije, jedan od prvih asistenata na programu.

Svi volonteri Europskih snaga solidarnosti koji su do sada bili asistenti i asistentice, za tu su zadaću prethodno educirani. Uz to, neprestano im se pruža podrška u izvršavanju navedene uloge. Do sad je na programu sudjelovalo 12 volontera/ki asistenata/ica.

„No, kad je grupa krenula, uz konstantu podršku voditeljice Anđelke, uvidio sam da je to zaista lijepo i zanimljivo iskustvo. Naučio sam jako puno. Također, shvatio sam jedan cijeli svijet o kojem nisam ništa ranije znao. Jako mi je drago što sam imao priliku biti dio ove grupe. Upravo zbog nje, trenutno se educiram za socijalnog edukatora za djecu s poteškoćama. Moglo bi se reći da je sudjelovanje u ovoj grupi bio prvi i presudan korak puta na kojem se trenutno nalazim“, dodaje Francesco.

Zašto je capoeira korisna aktivnost za djecu s poremećajem iz spektra autizma?

Od samog početka, u Amazonasu smo posvećeni radu s osjetljivim skupinama u društvu i radu sa skupinama koje imaju smanjene mogućnosti i/ili su u riziku. Pokretanje ove grupe vidjeli smo kao priliku za drugačiji pristup polaznicima.

„Capoeira je korisna za djecu jer ih potiče na međusobnu interakciju. Ona je, na neki način, razgovor pokretima. Naši polaznici treniraju već nekoliko godina i vide se sjajne promjene u interakciji. Svjesni su jedni drugih, vole trenirati zajedno, primijete kad netko nedostaje i vesele se treninzima. Osim fizičke aktivnosti, važan element capoeire je i muzika. Ona doprinosi pozitivnoj atmosferi, ali i potiče polaznike na zajedništvo. Uz glazbu, svi zajedno pjevamo i plješćemo u ritmu“, kazala je voditeljica Anđelka.

Osim na treninzima, naši polaznici sudjeluju i na ceremoniji zvanoj Batizado & Troca de corda. Radi se o najvećem godišnjem capoeira eventu, ceremoniji dodjele pojaseva (batizado – u prijevodu krštenje) ili promjene pojasa (troca de corda). Za svakog capoeirista, pa tako i naše polaznike, ulazak u rodu s iskusnijim capoeiristima pred Majstorom i brojnom publikom je priličan izazov.

„Bio je to prvi put da su sudjelovali na događanju. Svi smo bili malo zabrinuti kako će to proći. Hoće li im biti previše buke i/ili ljudi. No, svo četvero su igrali u rodi i dobili su svoje prve pojaseve. Bilo je nevjerojatno gledati koliko su napredovali i istovremeno se reflektirati na cijelu godinu treninga s njima. Koliko su samo naučili i „narasli“ kroz to vrijeme. I osmjesi na njihovim licima. Osjećala sam se kao ponosna majka koja gleda svoju djecu“, podijelila je svoje utiske asistentica Hanka iz Slovačke nakon prvog Batizada na kojem su polaznici sudjelovali.

A što kažu roditelji?

Iako kroz godinu imamo dosta upita za uključivanje u grupu, zbog specifičnosti same grupe i dinamike, ne možemo uvijek uključiti sve zainteresirane. Cilj je da grupa bude što homogenija kako bi zajedno rasla i razvijala se.

Mama našeg polaznika Ivora, Nataša, za grupu je saznala od prijateljice i odlučila je isprobati novu aktivnost. Kaže da se trening u velikim grupama pokazao zahtjevan za Ivora, a željeli su da bude uključen u neki sport/fizičku aktivnost.

Najviše mi se sviđa što Ivor jako voli treninge, što je atmosfera prijateljska i podržavajuća, što se uz vježbanje uče družiti te što je trening raznolik i prilagođen njihovim potrebama. Ivor voli poligone, voli kad pobjedi. Kad netko drugi pobjedi često pričamo o tome kako je to u redu da svi sudjeluju i da je nekada netko brži, a netko sporiji. Susret na polaganju pojaseva (Batizado & Troca de corda) je predivan i zahvalni samo što smo dio grupe, Amazonasa“, ispričala nam je svoje utiske mama Nataša.

Od noviteta u idućoj sezoni bi voljeli da je trening dva puta tjedno. Iz godine u godinu program se nadograđuje, grupa se zbližava, raste i razvija se. Dolaze novi asistenti i asistentice, a s njima i nove kulture. Čestitamo na novim pojasevima našim polaznicima i želimo svima nama još jednu uspješnu sezonu.

Tekst je nastao u okviru kampanje “Pokreni se!” usmjerene na osobni razvoj i učenje kroz pokret i tjelesnu aktivnost.