capoeira

Capoeira je afro-brazilska vještina u kojoj se isprepliću elementi borilačkih vještina, akrobatike, plesa i glazbe. Nastala je fuzijom različitih kultura, a razvili su je afrički robovi u Brazilu kao izraz težnje za slobodom. Do danas se razvila u nekoliko pravaca i različitih stilova, no bez obzira na stil, capoeira predstavlja dijalog pokreta, igru nadmudrivanja koja uz ritam i pozitivnu energiju čini svojevrstan ritual modernog doba te vještinu koja razvija cijelo tijelo i briše razlike spola, dobi i rase.

Capoeira za djecu utječe na uravnotežen rast i razvoj kod djece svih uzrasta. Razvijaju se motoričke sposobnosti, fleksibilnost, izdržljivost i koordinacija te osjećaj za ritam i muzikalnost. Upravo radi nenasilnog i nenatjecateljskog karaktera, kao glavnog obilježja caopeire, pogoduje i razvoju socijalnih vještina: samopouzdanja, upornosti, discipline te timskog rada i suradnje. Grupe za djecu podijeljene su prema dobi, a uključivanje u treninge moguće je od 4. godine djeteta.

U mnoštvu aktivnosti za djecu koje kao roditelj možete odabrati, sigurno vas zanima koje su to prednosti treniranja capoeire. Šest najvažnijih razloga zašto odabrati capoeiru za sretan i uspješan razvoj vašeg djeteta pročitajte ovdje.

(treneri: Anđa / Lovro / Tara/ Gita)

Capoeira za djecu s teškoćama je namijenjena djeci s poremećajem iz spektra autizma. Grupa se održava jednom tjedno. Svaki ciklus traje mjesec dana, a moguće je uključiti se na početku ciklusa, ovisno o popunjenosti grupe. Maksimalan broj djece u grupi je šest. Rad se odvija uz individualnu asistenciju polaznicima. Više o uvjetima i načinu prijave potražite ovdje. 

(trenerica: Anđa)

Capoeira za odrasle namijenjena je svima, od 15 do 115 godina, ako tako odlučite 🙂 Imamo početnu i naprednu grupu.

Početna capoeira je trening usmjeren na osnovna kretanja i tehniku izvođenja pojedinačnog pokret. Od osnovnih pokreta dolazimo do fluidnosti i povezivanja pokreta. Namijenjen je apsolutnim početnicima kao i neprednijim capoeiristima koji žele usavršiti bazu i osnove.

(treneri: Dario / Gita i Tara)

Napredna capoeira je fizički i mentalno zahtjevniji trening namijenjen iskusnijim capoeiristima, usmjeren na tehniku igre/različite vrste igara/izdržljivost u igri capoeire. Potrebno prethodno iskustvo bavljenja capoeirom (minimalno godinu dana aktivnog treniranja).

(treneri: Tena / Dario)

Capoeira (game / music / roda) je trening na kojem učimo svirati instrumente, treniramo uz glazbu koju izvodimo na instrumentima i završavamo s rodom (krug u kojem se izvodi capoeira). Otvoren je za sve članove kao dodatni trening.

(treneri: Tena / Dario)

Capoeira za djecu i roditelje osnažuje vaše odnose, čini ih čvršćim i zdravijim. Kroz nju radite i na međusobnom povjerenju. Uz to, osim što ćete pokrenuti vlastito tijelo, provest ćete kvalitetno vrijeme s djetetom, naučiti nove pokrete i ono najvažnije – dobro se zabaviti. Na zajedničkom treningu možete sudjelovati već u travnju, na našem događanju Proljeće na Trešnjevci. Raspored i detalje pronađite ovdje, a prijaviti se možete ovdje. U svibnju krećemo s redovitim grupama za djecu i roditelje, a predbilježiti se možete tijekom Proljeća na Trešnjevci. Ako pak niste u mogućnosti doći u Park Stara Trešnjevka, a voljeli biste nam se pridružiti u svibnju, javite se na info@amazonas.hr za sve dodatne informacije.

A dok čekate trening, možete pogledati nekoliko kratkih videa u kojima vam Anđa i Šimun pokazuju kako capoeiru možete igrati s vašim djetetom.

(trenerica: Anđa)

Capoeira Amazonas dio je Luandaê Capoeira – organizacije pod supervizijom Mestre Pontapea (Heitor Challegre Damiao – Rio de Janeiro – Brazil).

Luandae grupe djeluju u Brazilu i Mađarskoj (Capoeira Luandae), Hrvatskoj (Capoeira Amazonas), Slovačkoj (Capoeira Oxumare), Sloveniji (Balanço da Meia Lua) i na malezijskom Borneu (Arvore da vida)

Play. Learn. Evolve. Amazonasov je slogan i obilježje Amazonas capoeire. Korijeni našeg Mestrea su u uličnoj capoeiri Rio de Janeira, a danas njegujemo različite capoeire stilove i istražujemo različite capoeira tradicije. 

Capoeira Amazonas u Zagrebu prva je hrvatska škola capoeire, a danas Amazonas škole u Hrvatskoj osim u Zagrebu i Zaprešiću djeluju i u Puli, Čakovcu i Splitu.

VIDEO

Trening za odrasle

Trening za djecu