o nama

Udruga je registrirana u Zagrebu, 2003. godine, u svrhu promicanja capoeire i brazilske kulture, koristeći ih kao sredstvo za poticanje interkulturalnosti, razvoja kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih, te unapređenje kvalitete života pojedinca i zajednice u cjelini.

Uz redovne programe koji obuhvaćaju sport, ples, zabavu, glazbu i kulturu, danas iza nas stoji 160-tak javnih nastupa i performansa, 50-ak domaćih i međunarodnih radionica i susreta, nekoliko tribina, 2 kazališne predstave i objavljen autorski glazbeni CD.

Rad udruge podupiru brojne organizacije i institucije, te se ponosimo suradnjom sa Brazilskim veleposlanstvom u Zagrebu, Kineziološkim i Edukacijsko rehabilitacijskim fakultetima u Zagrebu, Centrima za kulturu “Trešnjevka” i “Pešćenica”, Centrom za mladež Zaprešić, Pučkim Otvorenim Učilištem u Zaprešiću, Centrom za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj te drugim srodnim organizacijama.

Udruge Amazonas i Capoeira Camarada surađuju i primjenjuju capoeiru u radu s djecom s posebnim potrebama u Centru za odgoj i obrazovanje S. Raškaj. Cilj je razvijanje makromotorike, uvježbavanje različitih stupnjeva napetosti tijela, slušne i vidne percepcije te osjećaja za ritam i melodiju. Upravo su ove sposobnosti usko vezane za razvoj govora. Nadalje, slušna je pažnja temelj usvajanja govora dok vidna pažnja olakšava proces usvajanja. Ritam i melodija usko su vezane uz verbalni izričaj kroz ritam govora te različite intonativne obrasce. U svojoj cjelovitosti capoeira je idealno sredstvo za razvijanje multisenzorike.