capoeira

Capoeira je afro-brazilska vještina u kojoj se isprepliću elementi borilačkih vještina, akrobatike, plesa i glazbe. Nastala je fuzijom različitih kultura, a razvili su je afrički robovi u Brazilu kao izraz težnje za slobodom. Do danas se razvila u nekoliko pravaca i različitih stilova, no bez obzira na stil, capoeira predstavlja dijalog pokreta, igru nadmudrivanja koja uz ritam i pozitivnu energiju čini svojevrstan ritual modernog doba te vještinu koja razvija cijelo tijelo i briše razlike spola, dobi i rase.

Capoeira za djecu utječe na uravnotežen rast i razvoj kod djece bilo koje dobi. Razvijaju se motoričke sposobnosti, fleksibilnost, izdržljivost i koordinacija te osjećaj za ritam i muzikalnost. Upravo radi nenasilnog i nenatjecateljskog karaktera, kao glavnog obilježja caopeire, pogoduje i razvoju socijalnih vještina: samopouzdanja, upornosti, discipline te timskog rada i suradnje. Grupe za djecu podijeljene su prema dobi, a uključivanje u treninge moguće je od 4. godine starosti djeteta.

(treneri: Anđa / Lovro / Tara)

Capoeira za odrasle namijenjena je svima, od srednjoškolaca do… bez gornje dobne granice. U programu imamo nekoliko različitih tipova treninga.

Capoeira essentials je trening usmjeren na osnovna kretanja i tehniku izvođenja pojedinačnog pokreta / od osnovnih pokreta do fluidnosti i povezivanja pokreta. Namijenjen je apsolutnim početnicima kao i neprednijim capoeiristima koji žele usavršiti bazu i osnove.

(treneri: Dario / Gita i Tara)

Capoeira advanced je fizički i mentalno zahtjevniji trening namijenjen iskusnijim capoeiristima, usmjeren na tehniku igre / različite vrste igara / izdržljivost u igri capoeire. Potrebno prethodno iskustvo bavljenja capoeirom (minimalno godinu dana aktivnog treniranja).

(treneri: Tena / Dario)

Capoeira (game / music / roda) je trening na kojem učimo svirati instrumente, treniramo uz glazbu koja se na instrumentima izvodi uživo i završavamo s rodom (krug u kojem se izvodi capoeira). Otvoren je za sve članove kao dodatni trening.

(treneri: Tena / Dario)

*capoeira program za početnike sastoji se od 2 x tjedno treninga capoeira essentials + 1 x tjedno capoeira (game / music / roda)

*capoeira program za naprednije capoeiriste (minimalno 1 godina aktivnog bavljenja capoeirom) sastoji se od 1 x tjedno naprednog treninga + 1 x tjedno capoeira essentials u terminu po izboru + 1 x tjedno capoeira (game / music / roda)

Capoeira Amazonas dio je Luandaê Capoeira – organizacije pod supervizijom Mestre Pontapea (Heitor Challegre Damiao – Rio de Janeiro – Brazil).

Luandae grupe djeluju u Brazilu i Mađarskoj (Capoeira Luandae), Hrvatskoj (Capoeira Amazonas), Slovačkoj (Capoeira Oxumare), Sloveniji (Balanço da Meia Lua) i na malezijskom Borneu (Arvore da vida)

Play. Learn. Evolve. Amazonasov je slogan i obilježje Amazonas capoeire. Korijeni našeg Mestrea su u uličnoj capoeiri Rio de Janeira, a danas njegujemo različite capoeire stilove i istražujemo različite capoeira tradicije. 

Capoeira Amazonas u Zagrebu prva je hrvatska škola capoeire, a danas Amazonas škole u Hrvatskoj osim u Zagrebu i Zaprešiću djeluju i u Puli, Čakovcu i Splitu.

VIDEO

Trening za odrasle

Trening za djecu