Search
Close this search box.

Šest razloga zašto je capoeira uspješan izbor za vaše dijete

Capoeira je afro-brazilska vještina u kojoj se isprepliću elementi borilačkih vještina, akrobatike, plesa i glazbe. Ona utječe na uravnotežen rast i razvoj kod djece bilo koje dobi.

U Amazonasu tijekom treninga capoeire za djecu stavljamo naglasak na razvoju brojnih vještina i sposobnosti. Grupe su nam podijeljene prema dobi, a uključivanje je moguće od četvrte godine.

U mnoštvu aktivnosti za djecu koje kao roditelj možete odabrati, sigurno vas zanima koje su to prednosti treniranja capoeire. U nastavku teksta donosimo šest najvažnijih razloga zašto odabrati capoeiru za sretan i uspješan razvoj vašeg djeteta.

RAZVOJ MOTORIČKIH SPOSOBNOSTI

Capoeira je idealno sredstvo za razvijanje multisenzorike. Kad pričamo o motoričkim sposobnostima, capoeira prvenstveno razvija ravnotežu, koordinaciju i fleksibilnost. Uz to, razvija i brzinu i snagu. Spektar pokreta koji koristimo je vrlo širok. Kao i u drugim sportovima, koristimo udarce, bacanja i izbacivanje iz ravnoteže. No, capoeira je puno više, tu su i fini plesni pokreti te zahtjevniji akrobatski elementi. U samoj igri, capoeiristi/ice razvijaju osjećaj za prostor, čime i poboljšavaju periferni vid.

KREATIVNOST I MOGUĆNOST IZBORA

Capoeira je prvenstveno igra. Standardni sportovi i rekreativne aktivnosti su često usmjereni na samu vježbu, a rijetko na igru i učenje kroz zabavu. Upravo to čini capoeiru unikatnom. S obzirom da ona podrazumijeva dijalog pokreta, djeci je omogućeno da kroz igru kreiraju vlastite sekvence u kojima mogu kombinirati različite pokrete čime se potiče njihova kreativnost. Osim toga, oni kreiraju nešto svoje, posebno i specifično samo za njih. Na taj način se osnažuju, uspostavljaju kontrolu nad vlastitim pokretima i sami biraju kako će se izraziti.

KULTURA i RAZLIČITOSTI

Capoeira je nastala fuzijom različitih kultura, a razvili su je afrički robovi u Brazilu kao izraz težnje za slobodom. Njena povijest je upravo zato vrlo zanimljiva, a srž same vještine je različitost, uključivost, otvorenost i tolerancija. Igrajući capoeiru djeca uče o nepravdi, opresiji, ali i borbi za slobodu. Kroz sudjelovanje capoeirista/ica iz različitih zemalja i kultura u treninzima i događanjima, djeca se upoznaju s ljudima iz drugih kultura, direktno uče o razlikama, zajedničkim poveznicama te razvijaju poštovanje i razumijevanje prema drugima i drugačijima. 

GLAZBENO I JEZIČNO OBRAZOVANJE

Osim što se igraju i treniraju, djeca kroz capoeiru uče svirati instrumente, razvijaju osjećaj za ritam i uče osnove novog jezika. Glazba je sastavni dio svakog capoeira treninga. I to ne samo kao zvuk u pozadini. Na capoeiri djeca uče svirati većinu instrumenata koji su dio capoeira pjesama. Učenje započinje praćenjem osnovnog ritma kroz pljeskanje, a zatim se nastavlja kroz svladavanje osnova sviranja specifičnih instrumenata kao što su afrički bubanj, Atabaque, instrument sličan tamburinu, Pandeiro ili pak unikatan instrument Berimbau, koji je najvažniji instrument u capoeira orkestru. Uz sviranje, djeca uče i pjevati capoeira pjesme na portugalskom jeziku čime svladavaju osnove skroz novog jezika. Također, uče i brojati na portugalskom te su imena pokreta u capoeiri na tom jeziku.

NOVI IZAZOVI

Capoeira uključuje i brojne akrobatske pokrete, što treninge čini zanimljivijim i izazovnijim. Naravno, sve su akrobacije i njihovo učenje primjerene dobi djeteta. Počinjemo s bazičnim elementima kao što je zvijezda i most. Zatim polako napredujemo na elemente kao što su stoj, okret na rukama, zvijezde bez ruku i sl. U svladavanju izazova dijete ima pomoć trenera/ica te se takvi pokreti izvode u sigurnom okruženju. 

RAZVOJ SOCIJALNIH VJEŠTINA

Do sad smo naučili da capoeira razvija motoričke sposobnosti i kreativnost. Ipak, tu nije kraj. Ova vještina nije natjecateljskog karaktera. Jedino natjecanje koje djeca kroz capoeiru vode je sa samim/om sobom. I to na način da unaprjeđuju svoje pokrete, komunikaciju i suradnju s drugim capoeiristima/icama. Kroz ciljane segmente treninga capoeira razvija samopouzdanje, upornost i disciplinu. A kako bi vaše dijete bilo uspješno u capoeiri najbitnije je da nauči kako raditi u timu i surađivati, neovisno o potencijalnim preprekama te da postane svjesno vlastitih najboljih osobina. A to i jesu neke od važnijih kvaliteta za uspješno odrastanje, zar ne?