Capoeira povezuje djecu i roditelje

U prošlom članku smo vas upoznali sa šest najvažnijih razloga zašto odabrati capoeiru za sretan i uspješan razvoj vašeg djeteta. Ovog puta smo pripremili nekoliko kratkih videa u kojima vam Anđa i Šimun pokazuju kako capoeiru možete igrati s vašim djetetom. Capoeira je uključiva i može se vježbati do 105. godine, ako tako odaberete. Možda vam se čini da niste u mogućnosti izvoditi te nove i zanimljive pokrete koje gledate kod vaše/g male/og capoeiristice/a, no mi smo sigurni da možete! Osim što ćete pokrenuti vlastito tijelo, provest ćete kvalitetno vrijeme s djetetom, naučiti nove pokrete i ono najvažnije – dobro se zabaviti. Kroz zajednički trening, capoeira osnažuje vaše odnose, čini ih čvršćim i zdravijim. Kroz nju radite i na međusobnom povjerenju te podižete kvalitetu obiteljskog života.

Na zajedničkom treningu capoeire s djetetom možete sudjelovati već u travnju, na našem događanju Proljeće na Trešnjevci. Raspored i detalje pronađite ovdje, a prijaviti se možete ovdje.

U međuvremenu, nađite prostor u vašem domu i/ili prirodi i igrajte se s Anđom i Šimunom.

Ginga

Ginga je osnovni korak capoeire i onaj iz kojeg proizlaze svi ostali pokreti (udarci, eskivaže, akrobacije). Izvodi se u vlastitom stilu unoseći i dio osobnosti u nju. Razvija koordinaciju pokreta gornjeg i donjeg dijela tijela te doprinosi fluidnosti capoeira igre. Anđa i Šimun izvode predvježbu za usvajanje ginge.

Passa pe – cocorinho

Passa pe je jedan od prvih udaraca koje učimo. Udarci poboljšavaju ravnotežu i fleksibilnost. U capoeiri se od udaraca izmičemo, odnosno eskiviramo, čime razvijamo reflekse. Cocorinho je jedna od prvih eskivaža koje učimo. Anđa i Šimun pokrete izvode iz ginge te već sada “igraju” capoeiru.

Cadeira – role

Cadeira u prijevodu znači stolica jer pokret izvodimo kao da sjedimo na nevidljivoj stolici. Ovaj pokret jača bedra i donji dio leđa. Time krećemo u kontakt s podom i prebacujemo težinu na ruke. Osim što nam se time omogućava kretanje po podu, to je i predvježba za izvođenje zvijezde. Anđa i Šimun pokrete izvode zrcalno i istovremeno.

Ponte (most) uz podršku

Most predstavlja ekstenziju leđa te jača mišiće kralježnice, ruku, nogu i stražnjice. Povećava fleksibilnost kralježnice i ukupnu pokretljivost tijela. Isteže trbušne mišiće i otvara prsni koš. Anđa u ovoj vježbi je podrška Šimunu da se istegne i dovede tijelo u položaj mosta, a zajedno nam pokazuju sjajnu predvježbu za samostalno izvođenje mosta.

Ponte (most)

Anđa i Šimun sad samostalno iz ležećeg položaja podižu tijelo u most, ostajući pritom s glavom na podu kao korak prije izvođenja mosta u cijelosti.

Plank

Vježba za jačanje mišića “core” (središnji dio tijela, trbuh i leđa) koja se izvodi u različitim sportskim aktivnostima. Jača kralježnicu čime se olakšava svakodnevno kretanje. Snažan “core” nam je važan za pravilno i sigurno izvođenje stoja na rukama. Anđa i Šimun izvode jednu od brojnih plank vježbi u paru.

Tunel

Anđa stoji u poziciji koja nam je poznata i u yogi, a naziva se “downward dog”. Tijelom gradi obrnuto slovo V te isteže mišiće listova i leđa, a istovremeno povećavajući stabilnost u rukama. Njena pozicija je i tunel za Šimuna koji kroz njega prolazi s rukama na podu, mijenjajući smjer kretanja. Različiti oblici kretanja “četveronoške” jačaju mišiće gornjeg i donjeg dijela tijela, predstavljaju prirodan oblik kretanja te razvijaju koordinaciju.

Bananeira com cabeca

Capoeira naziv za stoj je Bananeira, a ime je dobio po drvetu banane. Cabeca je glava, pa zajedno čine stoj na glavi. Stoj na glavi stimulira protok krvi u glavi te poboljšava koncentraciju. Učenje stoja na glavi započinjemo predvježbama za jačanje mišića vrata. Prvo se samo naslanjamo na glavu, zatim podižemo noge, izvodimo pokret u cijelosti uza zid i u konačnici – izvodimo ga samostalno. Anđa i Šimun vješti su u podizanju nogu oslanjajući se na glavu.

Penjanje po zidu

Prve akrobacije koje u capoeiri učimo su stojevi i zvijezde. Penjanje po zidu idealna je vježba za učenje stoja na rukama i jačanje mišića ruku i ramena. Također, oslanjajući se na zid dobivamo sigurnost u rukama. Anđa i Šimun već su vješti penjači.

Sad kad ste se uvjerili da možete savladati početne vježbe, vrijeme je da nam se pridružite. U svibnju krećemo s redovitim grupama za djecu i roditelje, a predbilježiti se možete tijekom Proljeća na Trešnjevci. Ako pak niste u mogućnosti doći u Park Stara Trešnjevka, a voljeli biste nam se pridružiti u svibnju, javite se na info@amazonas.hr za sve dodatne informacije.

Zabavite se igrajući capoeiru s vašim djetetom i javite nam kako vam ide 🙂