Search
Close this search box.

Erasmus+: Žene u sportu

Avantura nas tri – Jelene, Marije i Ivane – u Španjolskoj započela je slijetanjem u Malagu u kojoj smo turistički provele dva dana prije projekta. Uživale smo upoznavajući Malagu i španjolsku kulturu kroz hranu, plažu i reggaeton muziku. Španjolci imaju sličan opušteni đir kao i naša obala, a i hrana im je prepuna morskih plodova.

Nakon sunčane Malage uputile smo se u ponedjeljak u naše odredište Fuente de piedru gdje se održavao naš Erasmus+ projekt ‘Time for women’. Dočekao nas je fenomenalan smještaj u Casi rural. U sobama smo imale podno grijanje što nam je svima bio najdraži dio, a u dvorištu se nalazio i bazen koji nismo mogli koristiti. Nakon dočeka svih gostiju i zajedničke večere uputili smo se nadoknaditi san koji smo izgubile u Malagi.

Žene u sportu – pregled stanja

U utorak ujutro su nas čekale radionice čiji je fokus bio na definiranju problema manje medijske vidljivosti žena. Početne radionice bavile su se predstavljanjem sudionika i prezentacijom plana projekta. Potom smo u grupama morali definirati vlastita očekivanja, motive i nesigurnosti. U popodnevnim satima odradili smo analizu potreba i stanja u državi i zajednicama u kojima živimo vezano uz žene u sportu.

U večernjim satima održavale su se tematske večeri u kojima smo upoznavale drugačije kulture, plesove i načine života. Poslije tematskih večeri slijedila su druženja i ples u dnevnom boravku naše kuće.

Srijedu smo proveli debatirajući razne probleme s kojima se suočava ženski sport poput odjeće, financija, majčinstva i slično. Dijelili smo mišljenja, iskustva i argumente za različite probleme. Popodne smo se pripremali za interkulturalnu večer gdje je svaka država predstavila svoju hranu, a poslije toga slijedilo je druženje i zabava.

Inicijative u vlastitim zemljama

U četvrtak smo radili na inicijativama koje bi mogli pokrenuti u svojim zemljama kako bismo promijenili sadašnje stanje ženskog sporta. Uz to, osmišljavali smo kampanju kojom bi povećali vidljivost sportašica u medijskom prostoru. Petak smo proveli osmišljavajući aktivnosti za sajam u Antequeri gdje ćemo provesti subotu. Nakon toga smo išli u posjet laguni Fuente de piedre kako bi vidjeli flamingose, čija je ovo najveća kolonija u Europi. Nažalost, nismo ih uspjeli vidjeti izbliza, ali je bilo prekrasno prošetati ovim rezervatom prirode.

Festival u Antequeri

U subotu smo posjetili Antequeru gdje smo jutro proveli na aktivnosti na sajmu, a popodne u razgledavanju. Antequera je bila prekrasna zbog svojih bijelih kuća, naranči na ulicama i predivnoj prirodi koja ju okružuje, a najveći dojam je ostavila planina u obliku ljudskog lica. Navečer smo se vratili u Fuentu gdje smo se spremili za festival. U nedjelju smo sudjelovali na kratkoj ceremoniji gdje smo dobili youthpassove.

Teška srca u ponedjeljak smo se oprostili od naših novih prijatelja/ica s kojima smo u tjedan dana dijelili život i s kojima smo izmijenili mišljenja, iskustva i dobru zabavu. Napunjenog srca svima toplo preporučam Erasmus+ program. Udrugu Amazonas koja nam je ovo omogućila, a na kraju hvala i španjolskoj udruzi Entrejuegos koja je organizirala ovaj projekt.

Ivana Grubišić