Poziv za volontere/ke 22/23: pretvori svoj hobi u psihosocijalni alat

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Na diplomskom si studiju nekog od pomagačkih fakulteta (1, 2. ili apsolventska godina)? Prije završetka studija želiš se okušati u radu s djecom i/ili mladima? Imaš neku vještinu ili hobi – sportskog, društvenog, kreativnog karaktera? Volio/ voljela bi svoj hobi povezati sa psihosocijalnim radom? Pridruži nam se u Amazonasu, u grupnom radu s djecom i/ili mladima u riziku!

Amazonas je Udruga osnovana 2004. godine sa svrhom poticanja pozitivne promjene i društvene aktivacije. Ono po čemu si možda čuo/čula za nas je korištenje capoeire i sportskih aktivnosti kao metode u radu s djecom i mladima u riziku i s problemima u ponašanju. Sjedište nam je na Trešnjevci gdje vrlo blisko surađujemo s Centrom za socijalnu skrb Trešnjevka. I upravo u toj suradnji trebamo tebe.

Tražimo tim volontera zainteresiranih za provođenje aktivnosti slobodnog vremena za korisnike Centra za socijalnu skrb. Prvenstveno djecu u riziku i/ili mlade u riziku, iz obitelji u sustavu socijalne skrbi.

Kroz sudjelovanje u slobodnim aktivnostima djeca i mladi grade društvene odnose te ostvaruju dodatne vještine i znanja koja utječu na kvalitetu njihova života. Da bi se osigurao zdrav razvoj djece potrebno je osigurati aktivnosti konstruktivnog provođenja slobodnog vremena. Te aktivnosti će im omogućiti razvijanje socijalnih vještina i kompetencija izvan formalnog obrazovanja.

Djeca i mladi u sustavu socijalne skrbi često imaju ograničene mogućnosti sudjelovanja u slobodnim aktivnostima. Istovremeno su osjetljiva populacija kojoj su uglavnom potrebni dodatni poticaji i podrška da bi se uključili, a kasnije i bili ustrajni u sudjelovanju u nekoj aktivnosti.

Upravo tu je prostor za tebe, budućeg pomagača/icu! Možeš biti voditelj/ica sportskih /plesnih ili kreativnih radionica za korisnike/ice Centra za socijalnu skrb Zagreb – podružnica Trešnjevka!

Provodeći sportske/plesne/kreativne radionice, uz našu stručnu mentorsku podršku naučit ćeš kako hobi ili vještinu koju imaš možeš koristiti kao alat za razvoj pozitivne slike o sebi i osjećaja grupne pripadnosti, što je djeci i mladima u riziku izuzetno potrebno.

Ono što trebamo od tebe je:
  • visoka motiviranost i želja za učenjem
  • kreativnost i proaktivnost
  • provođenje dogovorene aktivnosti minimalno 1xtjedno, u periodu od minimalno 6 mjeseci (poželjno je sudjelovanje kroz cijelu školsku godinu, a tijekom školskih praznika moguće je pauzirati aktivnosti)
Ono što ti nudimo je:
  • mentorska podrška pri osmišljavanju i strukturiranju samih aktivnosti
  • supervizija kao prostor za refleksiju i učenje
  • organizacija aktivnosti i organizacijska podrška tijekom provođenja (mi smo odgovorni za prikupljanje korisnika, komunikaciju s djelatnicima Centra i roditeljima, osiguravanje uvjeta za tvoj rad)
  • edukacije za volontere usmjerene povećanju tvojih kompetencija

Ako si zainteresiran/a čuti više, upiši se u PRIJAVNI OBRAZAC, a mi ćemo te kontaktirati u rujnu s pozivom na uvodni sastanak. Prijava je neobavezujuća i predstavlja iskaz interesa. U rujnu nakon što čuješ sve detalje o radu možeš odlučiti hoćeš li nam se pridružiti ili, pak, preskočiti.

Ako si zainteresiran/a, a nisi siguran/a koja je to vještina ili hobi koju bi pretvorio/la u radionice, prijavi se svejedno! Možda se možeš priključiti nekome od kolega/ica za rad u paru. Jednako tako, u Amazonasu imamo nekoliko volonterskih pozicija za studente/ice pomagače/ice. Ako te to zanima, upiši se i ostavi nam svoj kontakt za informiranje o nekoj od ostalih volonterskih pozicija:

  • Kratkotrajno (1 dan) provođenje kreativnih radionica za djecu i roditelje
  • Pomoć u učenju djeci u riziku (područje rada je Dubrava, Pešćenica, Zaprešić ili Trešnjevka)
  • Asistent voditelju grupe (treneru capoeire) u preventivnom programu „Tribo moderna – capoeira za toleranciju i nenasilje” (područje rada je Dubrava, Pešćenica, Zaprešić ili Trešnjevka)

Veselimo se radu s tobom!