tribo moderna

Projekt Tribo moderna preventivni je program usmjeren na poticanje razvoja kulture mira i nenasilja putem plesno borilačke vještine capoeire, kroz aktivnosti usmjerene djeci u riziku, njihovim obiteljima i lokalnoj zajednici.

„Tribo Moderna“ na portugalskom znači „moderno pleme“ i predstavlja simboliku ovog projekta koji počiva na inovativnom pristupu u borbi protiv neprihvatljivih ponašanja koristeći capoeiru kao metodu u radu s djecom. Capoeira je nenatjecateljskog karaktera te potiče suradnju, nenasilje i prihvaćanje međusobnih različitosti.

Provodi se u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Zagreb i pet osnovnih škola: Zagreb (OŠ A. Cesarca, OŠ Retkovec), Zaprešić (OŠ Lj. Gaja) i Rijeka (OŠ Podmurvice, Centar). Prijašnjih godina se provodio i u Puli (OŠ Veruda). Korisnici projekta su djeca u riziku, njihovi roditelji i volonteri te pojedina razredna odjeljenja škola u kojima se projekt provodi.

Glavne aktivnosti projekta su radionice capoeire za djecu kojim se osim fizičkog dijela treninga protežu i principi capoeire te filozofija koja promovira jednakost, suradnju i važnost grupe kao podrške («moderno pleme»), a u capoeira igri kroz nadmudrivanje pokretima djeca uče kako kontrolirati neugodne emocije i ispoljiti ih na prihvatljiv način, kako na provokaciju ostati smiren, kako biti svoj, a pritom uvažavati suigrača.

Uz radionice capoeire za djecu, u projektne aktivnosti uključeni su i roditelji kroz savjetodavni rad, radionice i zajedničke aktivnosti s djecom.

Pojedina djeca dobivaju dodatnu pomoć i podršku kroz individualan rad koji volonterski provode studenti i studentice viših godina pomagačkih struka. Roditelji dobivaju dodatnu individualnu podršku kroz volonterski rad stručnjaka psihoterapeuta.  Rad svih izvoditelja i volontera praćen je supervizijama i edukacijama. Vrijednosti tolerancije i nenasilja promiču se u školama i lokalnim zajednicama i kroz obilježavanje Dana tolerancije, provedbu kampanje protiv nasilja te radionice za razredna odjeljenja.

Projekt je dosad sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grada Zagreba – gradskog ureda za socijalnu zaštitu, Zagrebačke županije, Grada Pule i Grada Zaprešića.