Search
Close this search box.

Litvanska avantura: iskustva volontiranja u dječjem Vrtiću

Laba diena!

Pozdrav iz Litve, ja sam Anea i ovdje sam već mjesec dana a plan je puna godina! Volontiram u dječjem vrtiću Rasa u malenom gradu Marijampole, a za ovo iskustvo zaslužne su Europske snage solidarnosti.

Svakodnevno provodim vrijeme s djecom različitih dobnih skupina, što je za mene osobno san snova. Rad s djecom uvijek nosi dozu iznenađenja i radosti, a ovdje u Litvi, upravo je to iskustvo dodatno oplemenjeno različitostima i bogatom litvanskom kulturom.

Djeca u vrtiću ovdje su nevjerojatno otvorena, znatiželjna i puna energije. Njihov entuzijazam i radost svakodnevno me inspiriraju i podsjećaju me na važnost jednostavnih radosti života. Kroz igru, pjesmu i kreativne aktivnosti, stvaramo ne samo uspomene, već i veze koje prevazilaze kulturne i jezične barijere.

Jedna od najznačajnijih stvari koju sam ovdje naučila je važnost prilagodljivosti i otvorenosti prema drugačijim iskustvima i perspektivama

U slobodno vrijeme, istražujem okolicu ovog gradića, upijam ljepotu litvanske prirode i učim o tradicijama i običajima lokalnog stanovništva. Ovdje sam naišla na toplu dobrodošlicu i gostoprimstvo koje me duboko dirnulo i osjećam se privilegirano što imam priliku biti dio ove zajednice.

Boravak ovdje donosi mi svakodnevne izazove i zadovoljstva, ali prije svega, pruža mi priliku da budem dio nečega većeg od sebe – zajednice koja njeguje solidarnost, razumijevanje i ljubav prema svakom pojedincu