Search
Close this search box.

Europske snage solidarnosti: umjetnost promatranja

Iskustvo volontiranja u Grčkoj

Boravak u ekoprojektu Calme Garden, unutra programa Europskih snaga solidarnosti, svakodnevno me uči suptilnoj i nježnoj umjetnosti promatranja. Odvajam vrijeme za promatranje promjena u biljkama, osjećanje tla i njegovih potreba. Svjesnog svjedočenja malih životinja i njihove ključne uloge u ovom ekosustavu.

Promatranje također znači biti strpljiva, pustiti da se prirodni ciklusi razotkriju bez prekidanja. Proces je možda spor, ali je uvijek na vrijeme. Inteligencija biljaka je zadivljujući fenomen.

Prije nekoliko mjeseci permakulturna vrtlarica Holly Gardner donijela je biodinamičko sjeme slatkog graška iz SAD-a. Malo po malo su rasle, a u jednom je trenutku naša arhitektica volonterka Maria Antonia Morales napravila malu ogradicu po kojoj se grašak može penjati. Promatrali smo kako se iz dana u dan penje po špagi, hvatajući svojim izdancima i rastući sve više i više.

Ovdje je obilje posvuda. Čak i kada se na prvu čini da u vrtu nema puno povrća spremnog za pripremu, druge biljke ukazuju na svoje zelene listove i pružaju iskru inspiracije. One mogu postati salata, pita, varivo – toliko je mogućnosti! Kaže se da je sreća prava samo kada se dijeli. Ovdje isto vrijedi i za kuhanje. Cijeli proces uključuje branje biljaka iz vrta, pripremu hrane, serviranje i dekoriranje. I naravno, hranjenje 🙂

U ovim brojnim aktivnostima svatko pronalazi svoju ulogu i osjećaj zajedničkog stvaranja je predivan. Vidjeti što smo zajedno napravili i zatim to kušati je praksa cijenjenja ljudi i hrane koja raste kako bismo je pripremali i konzumirali. Zajedničko stvaranje pravi je duh dijeljenja.

U vrlo malim djelima možemo vidjeti da je iskra stvaranja posvuda oko nas. Samo pobrati biljke, vezati ih i ostaviti da se osuše je radnja stvaranja biljnog lijeka koji može učiniti toliko toga: ublažiti bol, umiriti tijelo, ali i um i dušu.

Ovdje živimo i osjećamo zahvalnost za biljne lijekove koje nam priroda pruža. Potrebno je samo nekoliko koraka da bi se stvorili vrijedni lijekovi.

Maja Flajsig