Search
Close this search box.

Zašto je ponekad dobro biti malo „sebičan”? – Biti roditelj u pandemiji

roditeljstvo, briga o sebi, pandemija, stres, dobrobit, odmor, vrijeme za sebe

Pandemija korona virusa traje već više od godinu dana (ponekad taj podatak doista djeluje nevjerojatno)!

U tom periodu, na roditelje je stavljen ogroman teret. Od njih se traži da budu uzorni zaposlenici (uz veliki pritisak nepovoljne situacije na tržištu rada), brižni roditelji, posvećeni edukatori za svoju djecu, organizatori života u “novom normalnom”, informatičari koji odgovaraju na zahtjeve online nastave, a po mogućnosti i epidemiolozi koji adekvatno procjenjuju rizik zaraze za sebe i svoju djecu.

Ne zvuči baš jednostavno zar ne?

Briga o sebi nije sebičnost!

Iako naslov teksta možda sugerira drugačije, mislim da je ovo doista bitno za naglasiti.

Roditelji, u redu je da se u ovom ludom vremenu nekad osjećate kao da vam je svega previše. Normalno je i da stres s kojim ste suočeni utječe na vaše raspoloženje i da niste uvijek u mogućnosti odgovoriti svim zahtjevima koji su pred vas postavljeni. Isto tako, u redu je i ne treba kod vas izazivati osjećaj krivnje činjenica da ponekad odvojite određeno vrijeme samo za sebe.

Na kraju krajeva, zanemarivanjem vlastite dobrobiti definitivno ne pomažete svojim bližnjima kojima je stalo do vas (i to vas ni na koji način ne čini sebičnima). Kada ste vi u boljem stanju/raspoloženju, lakše ćete se nositi s ostalim izazovima s kojima se susrećete i vi i osobe u vašem okruženju!

Kako se bolje pobrinuti za sebe?

Sad kad smo ustanovili da je sasvim u redu brinuti se za sebe, možemo popričati i kako to napraviti. Bilo bi jako lijepo kada bi svi imali vremena/novca platiti sebi odmor u toplicama na par dana (dok su djeca po mogućnosti u potpunosti zbrinuta). Međutim, u većini slučajeva u ovom trenutku takvi scenariji su potpuno nerealni. Veliki broj roditelja nije u mogućnosti odvojiti za sebe niti značajno manje vremena, unutar samo jednog dana.

Što onda napraviti?

Za početak, dobar prvi korak je na trenutak se zaustaviti i razmisliti i osvijestiti sebi kako se u danom trenutku osjećamo. Prebaciti fokus s raznih obaveza, zadataka i drugih osoba na sebe same, makar samo na kratko, može nam pomoći da pozitivno utječemo na vlastito raspoloženje.

Ako u tom trenutku primijetite da ste uzrujani, nervozni, ili jednostavno loše raspoloženi, možda je vrijeme da uzmete pauzu. Ta pauza ne treba trajati dugo, ponekad je samo par minuta bavljenja nekom aktivnosti u kojoj uživamo dovoljno kako bi nam se popravilo raspoloženje, a nije loše spomenuti i da je u mnogim istraživanjima dokazano da su radnici u poslovnom kontekstu produktivniji ako tijekom radnog dana imaju vrijeme za odmor. Ako je pak situacija koja nam izaziva stres povezana s obiteljskim obavezama, kao što je npr. učenje s djetetom, sasvim je u redu da to s djetetom izravno iskomunicirate (npr. „Sad sam nervozan/na, idem u sobu 10 minuta pročitati par strana knjige da se smirim pa ću se vratiti dalje učiti s tobom.”). Na taj način i dijete učite kako da se uspješno nosi s negativnim emocijama, a usput i smanjujete šansu da se dogodi neki sukob.

Evo, za početak kampanje samo par jednostavnih savjeta! P.S., aktivnosti kojima ćete ispuniti vaše kratke dnevne pauze neka budu one u kojima uživate, a koje su to aktivnosti vi svakako znate bolje nego ja (nekome možda odgovara nazvati prijateljicu/prijatelja, drugome topli tuš, a nekom trećem nešto treće).

Vaša pitanja

Voljeli bismo i vas uključiti u ovu kampanju! Zanima nas koji su to problemi s kojima se susrećete kao roditelji u pandemiji, zanima nas sve što vas zanima i voljeli bismo da nam putem Google obrasca koji smo izradili napišete vaša pitanja i/ili razmišljanja o ovoj temi na koja ćemo pokušati dati odgovor/komentar u članku na kraju kampanje. Cijenimo svaki vaš angažman i pitajte/pišite štogod vam padne na pamet!

To možete učiniti klikom ovdje! 

Autor teksta: Vjekoslav Barač, mag. Psych. 

Sljedeća tema: Što s anksioznosti i strahom?