Search
Close this search box.

Europske snage solidarnosti u Poljskoj

Autorica teksta: Marta Bjeličić

Zovem se Marta i trenutno sam u Poljskoj na dugoročnom projektu u udruzi ‘Stowarzyszenie Promocji Wolontariatu‘. Ovdje sam skoro 4 i pol mjeseca pa bih željela podijeliti s vama dosadašnje doživljaje i iskustva!

Radim u vrtiću gdje imam aktivnosti s djecom i pomažem odgojiteljicama koliko god je to potrebno. Trenutno sam u grupi šestogodišnjaka koja ima djecu s teškoćama u razvoju. Kroz ovo volontiranje skupljam iskustvo o metodama koje se koriste u drugim zemljama. Odmah u početku sam uočila različitosti u metodama rada u odnosu na Hrvatsku. S obzirom na moje dosadašnje iskustvo u hrvatskim vrtićima, uočila sam kako ovdje aktivnosti nisu toliko strukturirane i da odgojiteljice najčešće koriste frontalni oblik rada, dok kod nas to nije slučaj.

Djeca i odgojiteljice su me odlično prihvatili, odmah sam se osjećala kao dio vrtića. Iako se ponekad teško sporazumjeti, na ovaj način se učim i vježbam poljski jezik.

Osim što radim u vrtiću, imala sam priliku raditi s djecom starijeg uzrasta, mladeži i umirovljenicima. Posjećivali smo osnovne, srednje škole, akademiju i knjižnicu gdje bi imali aktivnosti. Kroz aktivnosti bi predstavili vlastite zemlje, igrali različite igre i kvizove, razgovarali bi međusobno. Prilikom posjeta nekim školama smo s učenicima kuhali hranu iz vlastitih zemalja.

Živim u stanu s još tri volontera iz različitih zemalja ( Francuska, Honduras i Turska). Često nas posjećuju volonteri koji su, također, u našoj organizaciji, ali su smješteni u drugim okolnim gradićima. Družimo se i s poljskim volonterima koji su tu uvijek za nas ukoliko postoje kakvi problemi. Iako nije uvijek lako, dobro se slažemo i imam osjećaj kao da smo obitelj. Zajedno kuhamo, organiziramo filmske večeri, večeri društvenih igara, karaoke, tako da nam uvijek bude zabavno.

Ako želite pratiti moj projekt, možete posjetiti Facebook stranicu : https://www.facebook.com/fiyepolska/ Pozdravlja vas Marta