Search
Close this search box.

Šarena portugalska pustolovina: volonterski život bajkovitom gradu

Bom dia!

Ja sam Karla i pišem iz malenog šarmantnog grada Águede u Portugalu gdje živim već dva mjeseca, a namjeravam ostati čitavu godinu. Volontiram u Centru za mlade s još nekoliko volontera gdje svakodnevno radimo na novim projektima, a sve u cilju edukacije mladih i očvršćivanja zajednice.

Dosad sam s kolegama volonterima održavala edukativne satove u osnovnim i srednjim školama na temu različitosti i inkluzije, održala diskusije o europskim izborima, Erasmus+ i ESC projektima te organizirala knjišku radionicu. Osim toga, bila sam pomoćni facilitator na projektu o održivosti gdje sam imala priliku vidjeti kako osmisliti i voditi razmjene mladih.

Trenutno pripremam razmjenu mladih na temu mentalnog zdravlja i radim na vlastitom projektu koji će pridonijeti zajednici tijekom mog boravka na volonterskoj godini. Nakon završetka školske godine, čeka me drugačiji ritam volontiranja jer se tijekom srpnja provodi veliki, raznoliki festival na kojem volonteri iz Centra svake godine doprinose svojim radom.

U slobodno vrijeme družim se s volonterima i mladima, pohađam kazališnu radionicu, upijam šaroliku vizuru grada u dugim šetnjama te uživam u piknicima u gradskom parku koji je prava zelena oaza.

Iako je volonterski život ponekad vrlo izazovan, donio mi je toliko toga – upoznala sam divne ljude iz različitih krajeva svijeta, pružio mi je priliku da ovladam stranim jezicima te da naučim štošta o sebi i svijetu oko sebe. Europske snage solidarnosti preporučila bih svakoj mladoj osobi koja ima želju izaći iz zone komfora i steći neprocjenjiva iskustva! 😊