Search
Close this search box.

podrška djeci

Naš rad s djecom karakterizira korištenje inovativnih pristupa: capoeire, sportskih i tjelesnih aktivnosti kao psihosocijalnog alata. U području rada na razvoju socioemocionalnih vještina djece proveli smo i provodimo nekoliko programa: Tribo moderna – capoeira za toleranciju i nenasilje, ISTRESI – tehnike nošenja sa stresom, Više od sporta.

Tribo moderna – capoeira za toleranciju i nenasilje

Projekt Tribo moderna preventivni je program usmjeren na poticanje razvoja kulture mira i nenasilja putem plesno borilačke vještine capoeire, kroz aktivnosti usmjerene djeci u riziku, njihovim obiteljima i lokalnoj zajednici.

„Tribo Moderna“ na portugalskom znači „moderno pleme“ i predstavlja simboliku ovog projekta koji počiva na inovativnom pristupu u borbi protiv neprihvatljivih ponašanja koristeći capoeiru kao metodu u radu s djecom. Capoeira je nenatjecateljskog karaktera te potiče suradnju, nenasilje i prihvaćanje međusobnih različitosti.

Provodi se u partnerstvu s područnim uredom Trešnjevka, Hrvatskog zavoda za socijalni rad i šest osnovnih škola: Zagreb (OŠ A. Cesarca, OŠ Ljubljanica, OŠ Retkovec), Zaprešić (OŠ Lj. Gaja) i Rijeka (OŠ Podmurvice, Centar). Korisnici projekta su djeca u riziku, njihovi roditelji i volonteri te pojedina razredna odjeljenja škola u kojima se projekt provodi.

Glavne aktivnosti projekta su radionice capoeire za djecu kojim se osim fizičkog dijela treninga protežu i principi capoeire te filozofija koja promovira jednakost, suradnju i važnost grupe kao podrške («moderno pleme»), a u capoeira igri kroz nadmudrivanje pokretima djeca uče kako kontrolirati neugodne emocije i ispoljiti ih na prihvatljiv način, kako na provokaciju ostati smiren, kako biti svoj, a pritom uvažavati suigrača.

Uz radionice capoeire za djecu, u projektne aktivnosti uključeni su i roditelji kroz savjetodavni rad, radionice i zajedničke aktivnosti s djecom.

Pojedina djeca dobivaju dodatnu pomoć i podršku kroz individualan rad koji volonterski provode studenti i studentice viših godina pomagačkih struka. Roditelji dobivaju dodatnu individualnu podršku kroz volonterski rad stručnjaka psihoterapeuta. Rad svih izvoditelja i volontera praćen je supervizijama i edukacijama. Vrijednosti tolerancije i nenasilja promiču se u školama i lokalnim zajednicama i kroz obilježavanje Dana tolerancije, provedbu kampanje „Pokreni se“ te radionice za razredna odjeljenja.

Projekt je dosad sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grada Zagreba – gradskog ureda za socijalnu zaštitu, Zagrebačke županije, Grada Pule i Grada Zaprešića.

ISTRESI - tehnike nošenja sa stresom

U okviru projekta „Zajedno gradimo sustave podrške“, u suradnji s partnerima iz Udruženja „Djeca prva“, izradili smo priručnik o tehnikama za nošenje sa stresom.

O stresu se svakodnevno priča i sigurno ste ga nekad u životu osjetili. Kroz program ISTRESI želimo djeci i mladima približiti nekoliko kratkih tehnika pomoću kojih se mogu lakše nositi sa stresom. Program smo proveli uz pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje, a priručnik za provedbu potraži u sekciji edukativni materijali.

( Priručnik prate i 6 edukativnih video materijala.

Nositelj projekta ‘Zajedno gradimo sustave podrške’, UP.04.2.1.11.0185 u okviru poziva Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice je Udruga Amazonas, a partneri su Udruženje ‘Djeca prva’ i Suncokret – centar za razvoj zajedniceUkupna vrijednost projekta je 493.288,68 kn (sredstva EU: 419.295,38 kn), a trajanje projekta je 18 mjeseci (od 23. lipnja 2022. do 23. prosinca 2023. godine). Financiran je iz Europskog socijalnog fonda.

Više od sporta

U okviru Erasmus+ strateškog partnerstva, izradili smo program za rad s mladima iz područja osobnog razvoja i razvoja socijalnih vještina, a koristeći sportske i tjelesne aktivnosti kao alat. Prilagođena verzija programa namijenjena je i djeci, učenicima od 6.og do 8.og razreda. Program se sastoji od 10 radionica koja pokrivaju područja: svijest o sebi, odnosi s drugima, regulacija emocija, povjerenje i izvori podrške, empatija i donošenje odluka.

Priručnik za provedbu programa potraži krajem listopada u sekciji edukativni materijali.